Een Typisch Voorbeeld

U zou wel eens kennis willen maken met GNU/LINUX, maar dat blijkt een hele familie van besturingssystemen te zijn, gebaseerd op een gemeenschappelijke ‘kernel’ , en een keuze maken als beginner kan zeer moeilijk zijn.
Hier kan u informatie vinden over een aantal populaire distributies. Aarzel niet hulp te zoeken !
Mocht u twijfelen aan de inzetbaarheid en het succes van GNU/LINUX dan is dit artikel goede lectuur…
(Deze site bouwt voort op ervaring die voornamelijk opgedaan is met de GNU/Linux DEBIAN familie, met een grote voorkeur voor de distributie ´XUBUNTU´, dus inzendingen met tips i.v.m. de andere families worden extra gewaardeerd.)

Eenmaal uw keuze gemaakt, download u een distributie via uw browser op uw harde schijf.


Vervolgens brandt u die distributie op een USB schijfje of CD/ DVD volgens de handleiding die u op de site van de distributie gevonden heeft. (Start anders een zoekmachine zoals bv, Duckduckgo, en zoek naar ‘hoe een Linux distributie op USB (of DVD) branden’.)
Als u een absolute beginner bent, kies dan best eerst voor een zogenaamde ‘Live’ CD of DVD.
Die zal u kunnen opstarten en uittesten zonder die eerst op uw harde schijf te moeten installeren.
Als dit alles te omslachtig is kan u meestal zo’n reeds opgeladen stick of schijf online kopen.

Dan herstart u uw PC met de DVD in de DVD lezer, of de usb stick ingeplugd, en volgt u de instructies die verschijnen. Indien er niets gebeurd, herstart dan uw PC in BIOS mode, en pas die aan waar nodig.
Vermoedelijk heeft u in het begin ook hier hulp nodig, want vele PC merken maken het moeilijk…
Probeer anders via uw zoekmachine uitleg te vinden.
Er zijn helaas te veel variaties van PC model en GNU/Linux distributies om dat hier even samen te vatten.

U kan kiezen uw Linux distributie naast uw huidige OS te installeren, of direct in de plaats ervan. (single of dual boot) Het is onze ervaring dat het beter is uw oude OS te overschrijven, maar dat is natuurlijk ieders eigen keuze. Vergeet zeker niet uw oude data ergens weg te schrijven voor u dat doet !

Tijdens de installatie wordt uw type klavier (bv Azerty), uw taalcode, uw landcode, uw naam, uw nieuwe gebruikersnaam , uw paswoord en bv. de keuze van ‘dual boot’ gevraagd. De rest loopt automatisch.

Daarna herstart u de PC met Linux, en komt u in een grafische omgeving terecht. Die zal u zeker vertrouwd overkomen. Indien gewenst kan u die helemaal personaliseren.

Om documenten te behandelen gebruikt u dan vermoedelijk de LIBREOFFICE suite (tekst, presentatie, rekenblad, database, met ook ondersteuning van courante – niet vrije- document formaten zoals bv. .doc, .xls, .ppt ..) , om te surfen de browser FIREFOX, om online te zoeken de zoekmachine DUCKDUCKGO, om uw printer aan te koppelen CUPS , en om te videochatten JITSI of SIGNAL . (Dat laatste kan ook met niet vrije applicaties zoals Skype, Zoom, Teamviewer, Anydesk enz. mocht uw contactpersoon nog geen Linux hebben..).
Let wel, voor elk van deze toepassingen zijn telkens meerdere alternatieven beschikbaar…

Er zijn natuurlijk ook de gewoonlijke ’tools’, met applicaties voor rekenmachine, kalender, e-book reader, CD/DVD brander, off-line email (EVOLUTION, THUNDERBIRD), foto/film/audio/muziek beheer en bewerking, 3D tekenen, proogrammeren, database beheer, website ontwikkeling en veel meer .. (zie verder bij pakketbeheerder).
U kan natuurlijk ook de belgische EID toepassing installeren.
Als uw scanner het toelaat kan u met bv. SIMPLE-SCAN uw documenten via uw PC inscannen in .PDF formaat. Een muis, een camera, een luidspreker of een extra beeldscherm aansluiten is geen probleem.

Mocht de reeds geïnstalleerde applicaties niet volstaan, dan biedt elke distributie een eigen pakketbeheerder (manager) aan, waarmee u tienduizenden gratis pakketten kan installeren en uittesten, zoals u bv. kan zien in de Debian pakkettenlijst…
De pakketbeheerder zorgt ervoor dat afhankelijkheden van pakketten automatisch worden opgelost.
Bevalt de opgeladen applicatie u niet ? Verwijder ze weer va de pakketbeheerder !

U zal waarschijnlijk hier en daar op een andere manier moeten leren werken, maar die investering is zeker de moeite waard. Maak niet de fout van een Mercedes fan die een Volvo koopt en dan verwacht dat die Volvo er als een Mercedes uitziet, inclusief dashboard !

Indien u vandaag in een grafische omgeving werkt, zal de overstap heel gemakkelijk zijn !

Zo, veel succes er mee, en laat ons weten hoe alles verliep, en of u nog vragen heeft !